NÉZZÜNK A LEGFONTOSABB ÚJDONSÁGOKAT!

A legfontosabb változások a 2024-es évben alkalmazandó átalányadó-szabályokból:

Az a bizonyos szünetelés…

Nagyon fontos új szabály az iparűzési adóban, hogy ha egy egyéni vállalkozó az adott adóévben 181 napot el nem érő egybefüggő időtartamban szünetelteti a vállalkozását, akkor úgy kell tekinteni, mintha folyamatosan tevékenykedett volna. Ez azt jelenti, hogy a szünetelés miatt nem szükséges bevallást beadni, ha nem éri el a 181 napot. A fenti szabály értelmében a például 1-2 hónapig szünetelők is az egész adóévre szóló bevallást nyújtanak be 2024. január 1-jétől.

Minimálbér-emelés decemberben

Mint ismeretes, 2023. december 1-jétől megemelték a minimálbér összegét, 266.800 forintra, a garantált bérminimum pedig 326.000 forint lett. Ennek nyomán feltehetjük a kérdést: hogyan érinti mindez az egyéni vállalkozókat és az átalányadó rendszerét? Kidolgozott példákkal mutatjuk a számokat!

Egyszerűsített iparűzési adó választása

Aki már működő vállalkozó volt 2023-ban, de nem választotta a sávos ipát, vagy 2023-ban kezdett, és a sávos ipa szerint szeretne adózni, annak a 2023. évre vonatkozó iparűzési adó bevallásában kell jelölnie, hogy 2024-re az egyszerűsített iparűzési adót választja. A bevallás beadási határideje 2024. május 31!

Ami marad: az átalányadó választása

Az átalányadó alkalmazásának feltételei változatlanok maradtak: az átalányadó addig alkalmazható, amíg az adóévben az egyéni vállalkozó bevétele nem haladja meg az éves minimálbér tízszeresét, kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet végző vállalkozói bevétele pedig az éves minimálbér ötvenszeresét.

Ami máshogyan marad: göngyölített közteherviselés

A járulék és a szociális hozzájárulási adó alapjának számítására, valamint a járulék és szocho bevallására vonatkozó szabályok változása jelentősen átalakítja és kedvezőbbé teszi az átalányadózás rendszerét az ún. göngyölített közteherviselés megteremtésével.

A 2024-es év mindezek mellett további újdonságokat és lehetőségeket is tartogat!

Minden, amire szüksége van az átalányadózás választásához: a 2024-es évre aktualizálva, a jogszabályváltozásoknak megfelelően olvasható és használható különszámunkban! Töltse le most az útmutatót a legfrissebb információkkal, szabályokkal!

KÉREM AZ ÖSSZEFOGLALÓT
2024-es átalányadózás különszám

Világos, áttekinthető magyarázatok, táblázatok és számítások formájában rendszerezett tudnivalók – minden egy helyen, amivel felkészülhet az átalányadózás adta kihívások vállalkozását érintő legfontosabb változásaira.

A 2023-as decemberi minimálbér-emelés okozta változások és esetleges bevallási nehézségek probléma nélkül áthidalhatóak számítási példáink és összefoglaló táblázataink segítségével.

A szünetelés és az egyszerűsített iparűzési adó változásaival összefüggő bevallási kérdésekre is garantáltan megbízható válaszokat és jogkövető megoldásokat talál!

Átalányadózás a változások új kihívásai mellett is! Segítünk, hogy felkészülten léphessen tovább és továbbra is a legkedvezőbb módon választhassa az átalányadózást!

Éljen a lehetőséggel, töltse le most díjmentes kiadványunkat!

LETÖLTÖM AZ ÚTMUTATÓT

49

OLDALON

49

TÉMAKÖR

30000

LETÖLTÉS / ÉV

1

PDF

SZAKÉRTŐI HÁTTÉR

the description

Szilágyi Anita

Könyvelő, vezető adótanácsadó, közgazdász

Főbb szakterületei a kisvállalkozások adózása, különös tekintettel a kata- és átalányadózás lehetőségeire, szabályaira. A kis- és középvállalkozások üzleti patrónusaként a szakmaiság mellett a praktikum és érthetőség oldaláról is igyekszik megközelíteni a kisvállalkozói adózás kérdéseit és megoldásait.

Fülöp Olga

mérlegképes könyvelő, "az online bizniszek szakértője"

A Menedzser Praxis vendégszakértőjeként segít a kisvállalkozásoknak megtalálni a legjobb és legelőnyösebb adózási lehetőségeket, megoldásokat. Kiemelt figyelemmel kíséri a kisvállalkozások világának kezdő vállalkozók által leginkább fontosnak tartott kérdéseit a vállalkozások indításával összefüggő feladatoktól a működő vállalkozások előtt álló kihívásokig.

  LETÖLTÉS

  Regisztráljon most és azonnal letöltheti „Átalányadózás a gyakorlatban 2024” című különszámunkat!


  Szeretnénk, ha levelünk mindenképp eljutna Önhöz, így javasoljuk, ellenőrizze megadott e-mail fiókja spam és promóciók mappáját is, és adja hozzá a küldő e-mail címet címjegyzékéhez.
  Kérem a Kisvállalkozói Jogkövető hírlevelét is  RÓLUNK MONDTÁK

  KÜLDJE TOVÁBB!

  Érdekes lehet másnak is díjmentes szakmai összefoglalónk? Ossza meg a lehetőséget ismerőseivel!